11 Mayıs 2014 Pazar









SÜLEYMANİYE - SÜLEYMANİYE CAMİİ TAÇ KAPISI  ALT HAT YAZISI
Bu yazı ile ilgili bilgiler www.tas-istanbul.com sayfamızdan alınmıştır. Taç kapı üzerinde en üst kısımda yazı için ayrılan alana celi sülüs hatla ‘’ İNNE’S-SALATE KANET ALE’L-MÜMİNİNE KİTABEN MEVKUTA’’ ibaresi yazılmıştır. Çünkü namaz, müminlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.
Yazı zemini siyaha yakın lacivert olup, harfler altın varakla kaplanmıştır. Yazıda görülen tek dini motifi çok sanatkarane işlenmiştir. Yazı 110 X 310 cm boyutlarındadır.


SÜLEYMANİYE - SÜLEYMANİYE CAMİİ MİNBER YAZISI
Bilgiler www.tas-istanbul.com sayfamızdadır.. Minber aynasının nefti yeşil zemin üzerine celi sülüs hatla ve altın varakla ‘’LA İLAHE İLLALLAH MUHAMMEDEN RESULÜLLAH ‘’ yer alır. Bunun anlamı Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammet, O’nun kulu ve elçisidir. Yazılıdır. Muhtemelen son dönemlerde yapılan restorasyonlada işinin ehli olmayan kişilerce yapılan yanlış uygulamalarla ötürü sanat eseri olma özelliğini kaybetmiştir. Yazı 30 X 100 cm.lik bir alan içinde yer almaktadır. 



SÜLEYMANİYE - SÜLEYMANİYE CAMİİ MİHRAP YAZISI
DETAYLAR www.tas-istanbul.com sayfamızdadır. Süleymaniye Camii mihrabın üzerinde celi sülüs yazı ile 115 X 250cm ebadında bir plaka üzerine ‘’ KULLMA DEHALE ALEYHA ZEKERİYYE’L-MİHRAP.’’ hattı yer alır. Bu hattın anlamı’’ Zekeriya ne zaman bulunduğu mihraba girdiyse onun yanında bir yiyecek buldu. Bu satır Ali İmran 37 ayetinden alınmıştır. Koyu yeşil bir zemin üzerinde harfler altın varak ile yazılmıştır. Boşluklara rumi motifler kullanılmıştır. Yazının çevresinin üzerinde belli aralıklarla rümi ve tepelik motifleri yerleştirilmiştir. Mihrap kelimesinin son harfi olan ‘’B’’ harfinin ‘’Zekeriya ‘’ kelimesindeki ‘’kef’’ harfinin serenini kesmesi ilginç bir hat sanatı detayıdır. Hat yazısı 90 x 230cm. ebadındadır.   


SÜLEYMANİYE - SÜLEYMANİYE CAMİİ ANA KUBBESİ HAT YAZISI
DETAYLAR www.tas-istanbul.com sayfamızdadır. Camii ana kubbenin ortasında Fatır suretsinin 41.ayeti celi sülüs ile yazılmıştır. Zemin rengi petrol mavisidir. Hatlar altın varak ile yazılmıştır. Daire şeklindeki kompozisyonun orta kısmında dikey harflerin uzatılmasıyla meydana getirilmiş zengin bir geometrik örgü yer almaktadır. Yazının okunuşu su şekildedir.
İNNALLAHE YÜMSİKÜ’-SEMAVATİ VE’L-ARD EN TEZULA VE LEİN ZALETA İN EMSEKUMA MİN EHADİN BA’DİHİ İNNEHU KANE HALİMEN GAFURA.
Şüphesiz Allah, gökleri ve yeri, yok olup gitmesinler diye kurduğu düzende tutuyor. Andolsun, eğer onlar yörüngelerinden sapıp yok olur giderse. O’ndan başka hiç kimse onları tutamaz. Şüphesiz O,halimdir hemen cezalandırmaz mühlet verir. Çok bağışlayandır.

Kubbe yazısı 8 metre çapındadır. İç içe iki daireden meydana gelen kubbe kompozisyonu yazı dışındaki 2.25 m. Lik dairevi bir alana yazılmıştır. Yazının iç kısmında dikey harflerin uzatılmasından meydana gelen örgülü kompozisyonun çapı ise 3.5 metredir. 















CAMİLER - FATİH  YAVUZ SULTAN SELİM CAMİİ
DETAYLAR www.tas-istanbul.com SAYFAMIZDADIR. Yavuz Sultan Selim Camii; İstanbul Sur içi Fatih Yavuz Selim caddesinde Tabak yunus sokağına cepheli olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından inşa ettirilmiştir. İstanbul'un yedi tepesindeki yedi selatin camiden biridir.
Haliç'e en yakın olan tepede inşa edilmiştir. İnşa tarihi 1522 olup, mimarı tartışmalıdır. Mimar Ali'ye adı geçmektedir. Yavuz Sultan Selim'in emriyle yapılmış ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından türbe, imaret, medrese eklenmiştir. Caminin bir yanı sarnıç, bir yanı Kırkmerdiven denilen bir uçurumdur. Üç kapıyla avluya girilir: Türbe kapısı, Çarşı kapısı, Kırkmerdiven kapısı. Ağaçlı geniş bahçeli avlu şadırvanlıdır.
Caminin mimarı planı olarak kare bir mekandır. Camii Osmanlık Klasik Mimarisi daha ortaya çıkmadan yapılmış camilerden biridir. Planlamasında Bursa ekolunun izleri görülür. Bursa Camilerinde ibadetin yapıldığı harim dışında başka bazı fonksiyonlar için mekanlar planlanmıştır. Bu camide harim alanının kuzey ve güneyinde iki kare ek binalar vardır. Bu binalar dokuzar kubbe ile örtülmüştür. Caminin ana merkez kubbesi harimde sadece çevre duvarlarına oturur. Köşe diagonalleri ise skalaktiklerle geçilmiştir.
Şadırvanın bulunduğu iç avlu 18 tarafından taşınan 22 kubbe ile örtülüdür. Avlu ortasında Sultan IV.Murat'ın yaptırdığı abdestlik sivri kuvvesi bulunmaktadır. Avlunun dış yüzünde, son cemaat yerinin iç yüzünde çok değerli çiniler vardır. Ana kubbe dört duvardan aşağı iner. Birer şerefeli iki minaresi bulunmaktadır. İçerde mihrabın solunda mermer 8 sütun üzerinde hünkar mahfili, sağda müezzin mahfili, kıble kapısı üzerinde başka bir müezzin mahfili vardır. Mermer minber de dahil olmak üzere bütün elemanlar oymacılık ve kakmacılık, çinicilik ve tezhip, hat ve nakış sanat eserleriyle donatılmıştır. Pencereler ve kapılarda oymacılık sanatı mükemmeldir. Mihrabı çeviren çinilerin güzelliği sadece bu camide görülür. Caminin iki yanında dokuzar kubbeli iki misafirhane vardır. Karşı tarafında bir medresesi bulunmaktadır.
Caminin yapıldığı alan Bizans devrinde Bonos sarayının olduğu alandır. Caminin güneyinde Çukurbostan denilen Aspar açık sarnıçı bulunmaktadır. Külliyenin imareti yıkılmış onun yerine Fatih Kız Lisesi yapılmıştır. Sıbyan Mektebi dış avlu kapısı yanındadır.
Yavuz Sultan Selim Türbesi
Caminin yanındadır. Üç kubbeli türbenin en sağındaki sekizgen türbe Yavuz Selim'indir. İki sıralı pencereler, 4 renkli sütunu ve 5 kemeri vardır. Bu revaklı kapıdan girer girmez renga renk çiniler göz kamaştırır. Kapılar sedef kakmalı, abonozdur. Üst tarafta 'her nefis ölümü tadacaktır' ayeti yazılıdır.

Yavuz Selim'in lahti maksurenin ortasındadır. Başında selimi kavuk bulunan lahitin başucunda tahta çıkış ve ölüm tarihi sırma yazıyla yazılıdır. Bir kapıda Abdülhak Hamit'in şiiri Hulusi Efendi hattıyla asılıdır. Pencere kanatları abanoz ve fildişi kakmalıdır. Türbe mimarı Acem Ali'dir. Diğer türbelerde Sultan Yavuz Selim, kızı Hatice Sultan ile kızı, Ayşe Hafsa Sultan, şehzadeler Murat, Mahmut, Abdullah ve diğerinde Sultan I.Abdülmecit gömülüdür. Yavuz'un sandukası üzerinde bir kaftan vardı ve bu kaftan İbn Kemal'e aitti.