20 Mayıs 2014 Salı


































HATTAT ALİ YAHYA SUFİ

Osmanlı hattatları ile ilgili bilgiler www.tas-istanbul sayfamızdadır.
Hattat Ali Yahya Sufi; Fatih devrinin en önemli hattatlarından biridir. Ali Yahya Sufi’nin doğum tarihi bilinmez. Yaşadığı dönemle ilgili de fazla bilgi bulunmamaktadır. Babası Yahya Sufi’de dönemin önemli hattatlarından biridir. Osmanlı celi sülüs hattının Mustafa Rakım Efendi önceki döneminin önemli sanatçısıdır. Yazdığı önemli eserlerden biri Topkapı Sarayı Bab-ı Hümayun üzerindeki kitabedir. Bu kitabe ile celi sülüs yazının temelleri atılmış olup 18.yüzyılın sonuna kadar tüm sanatçılar tarafından örnek alınmıştır.
Hattat ali Yahya Sufi’nin Topkapı Sarayı Bab-ı Hümayun üzerindeki kitabesi, kitabe üstü müsenna ayet, sağ kapı yuvasındaki ayet ile sol kapı yuvasındaki Ketebe yazıları o dönemin en güzel eseridir. Hattat Mustafa Rakım Efendi’nın 1790 yıllarında ortaya çıkmasına kadar Celi Sülüs yazıda Hattat Ali Yahya Sufi Efendi en önemli kişidir.

Bab-I Hümayunda’da celi sülüs müsenna yazının alt kısmında bulunan tarih kitabesi, satır istifi ve devrine göre harflerin yapılarındaki güzellik dikkati çekmektedir. Bu kitabe harf yapısı ve istifi ile bütünüyle değerlendirildiğinde 19. Yüzyıl celi sülüs hattatı Mustafa Rakım Efendi öncesinin en iyi örneğidir. Hattat Ali Yahya Sufi’nin mezarının kaynaklara göre Üsküdar Karacaahmet Mezarlığındaki Hattatlar Sofasında Şeyh Hamdullah’ın yanında olduğu belirtilir. Ama bu bilgilere karşın mezar taşı bulunamamıştır. 
































HATTAT HASAN ÇELEBİ

Osmanlı hattatlarıyla ilgili detaylı bilgiler www.tas-istanbul.com sayfamızdadır.
Hattat Hasan Çelebi; Büyük Hattat Ahmet Karahisari’nin en önemli talebelerinden olan Hasan Efendi’nin doğumu ile ilgili bilgiler yoktur. Kendisi Çerkez asıllı olan Hasan Çelebi başlar da Karahisari’nin kölesi idi. Zamanla üstadın manevi oğlu olmuştur. Hasan Çelebi, Ahmet Karahisarı’nin yanında yazı dersleri gördü. Üstün kabiliyeti ortaya çıkınca Aklam-ı sitte yi kısa zamanda öğrendi. Özellikle celi yazıda büyük bir başarı gösterdi. Onun Karahisari ekolünün tek temsilcisi olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı hat camiasında Hasan Halife olarak tanınmıştır. Hocasının vefatından sonra Şeyh Hamdullah’ın yolunda önemli eserler vermiştir.
Hayatı boyunca hocasını çok iyi temsil eden bir talebe, hem de çok kuvvetli bir hattat olan Hasan Çelebi’nin önemli eserleri arasında Süleymaniye Camii kitabesi ve çini üzerindeki celi sülüs yazıları gelmektedir. Edirne Selimiye Camii’nin çini üzeri ve mermere mahkuk celi sülüs yazıları da ona aittir. Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nde bulunan muhakkak ve nesih hatla yazdığı Evrad’ı görülmeye değer şaheserlerdir.

Hattat hasan çelebi’nin gözüne Selimiye Camii kubbe yazılarını kontrole ederken kireç kaçmıştır. Hemen orada bulunan kalem temizleme suyu ile gözünü yıkayınca gözlerini kaybetmiştir. Bunun üzerine Sultan II.Selim vefakarlık göstererek ömrünün sonuna kadar kendisine maaş bağlatmıştır. Büyük Hattat 1594 yılında vefat etmiş ve Sütlüce’de Hocasının yanına gömülmüş olup, mezar taşı yoktur.